1
استادیار دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران، گروه قرآن و حدیث
2
دانشجوی دکتری رشته علوم قرآن و حدیث، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران
چکیده
یکی از کهنترین مسائل علوم قرآن، موضوع اعجاز قرآن است که در قرآن و روایات با نامهای «آیه»، «بیّنه»، «برهان»، «سلطان»، «حجت» و ... از آن یاد شده است. بررسی سیر تاریخی موضوع، نشان از استعمال و رواج «معجزه»، «اعجاز» و «خرق عادت» از سوی متکلمان در قرنهای 3 تا 5 هجری قمری دارد. با پیشفرض حجیت الفاظ قرآن، مسأله و دغدغه اصلی در این رابطه، آن است که عدم استفاده قرآن و روایات از لفظ معجزه و تأسی اهل بیت (ع) به استعمال واژههای مرسوم در قرآن (فارغ از روایات اندک موجود با لفظ معجزه که نیاز به تحلیل و بررسی دارد) چه دلیلی داشته است؟ در کاوش انجامشده با روش توصیفی تحلیلی روشن شد که الفاظ قرآنی علاوه بر دربرداشتن معنای معجزه و خرق عادت مصطلح و رویکرد نبوتشناسانه، دارای رویکردی معرفتشناسانه با اهداف تربیتی و هدایتی بوده است و این امر، نشان از حکمت خداوند در گزینش واژهها داشته و ما را به سمت پیروی و رواج واژگان قرآنی سوق خواهد داد.
آذرنوش، آذرتاش و موسوی اندرزی، نرجس، مفاهیم آیه در دوره پیش از اسلام: تبارشناسی و معناشناسی، مجله علمی پژوهشی انجمن ایرانی زبان و ادبیات عربی، ش17، زمستان 1389.ش.
بلاطه، عیسی، درآمدی بر سیر تطوری نظریه اعجاز قرآن، ترجمه مهرداد عباسی، آیینه پژوهش، ش113 ، ص2 تا10.آذر و دی 1387ش.
پهلوان، منصور، تحقیق در وجه اعجاز قرآن کریم،مجله سفینه،1382،قابل دسترسی در http://www.maarefquran.org
ریچارد مارتین، سیر تاریخی اندیشه اعجاز قرآن ،ترجمه:سید علی آقایی، فصلنامه پژوهشهای قرآنی،ش54و55،ص262تا289، 1387ش.
ریچارد مارتین، نقش معتزله بصره در شکل گیری نظریه اعجاز قرآن، ترجمه:مهرداد عباسیJournal of Near Eastern Studies, Vol. 39, No. 3 (Jul., 1980), 175-189.
مقاله اعجاز قرآن ( انگلیسی)، دائره المعارف اسلامی، کتابخانه و مرکز اطلاع رسانی بنیاد دائره المعارف اسلامی چاپ حیدرآباد هندوستان، 1933.م.
مودب، سید رضا، اعجاز تاریخی قرآن، دوفصلنامه قرآن و علم، ش7، ص69-92، پاییز و زمستان 1389.ش.
موسوی، سیدمهدی، بایستههای اسلامی سازی علوم انسانی از منظر محمد نقیب العطاس، فصلنامه پژوهشهای فرهنگی و اجتماعی صدرا، ج2ویژه نامه نخستین کنگره بین المللی علوم انسانی اسلامی، ش1، بهار1391.ش.
مهریزی، مهدی، رابطه قرآن و حدیث،فصلنامه علوم حدیث،ش29،1383.ش.(دسترسی در سایت نورمگز)
ــــــ، ــــــ، قلمرو حجیت حدیث، فصلنامه علوم حدیث،ش53، 1388.ش.(دسترسی در سایت نورمگز)
موسوی، معناشناسی آیه در قرآن و عهدین (رساله دکتری)، استاد راهنما: دکتر محمد باقر حجتی، دانشکده الهیات گروه علوم قرآن و حدیث دانشگاه تهران، بیتا.
ایازی، جزوه اعجاز، پاییز 1382، قابل استفاده در سایت:http://www.ayazi.net/.