1
دانش آموخته حوزه علمیه قم دانشجوی دکتری قرآن و متون اسلامی دانشگاه معارف اسلامی قم
2
دانشیار گروه روانشناسی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه [دانش آموخته حوزه علمیه قم - دکتری تخصصی روانشناسی]
چکیده
این پژوهش با هدف کشف روش هایی صورت گرفته است که خداوند متعال و اهل بیت(ع) به منظور ترک متعلقات نواهی دینی توسط مخاطبان خویش، از آن ها بهره می بردند. تحلیل هریک از این شیوه ها می تواند الگویی را ارائه نموده تا بتوان از شیوه های ذکر شده در محیط های مختلف و در جهت تغییر و حذف انواع رفتارهای نامطلوب استفاده نمود. به همین منظور با روش توصیفی – تحلیلی، گزاره های موجود در منابع اسلامی که بر حذف یک رفتار دلالت داشته مورد بررسی قرار گرفته و در نهایت، پنج شیوه تضعیف انگیزه استنباط گردیده است. یافته های پژوهش نشان داده است که در منابع اسلامی، روش هایی مانند «مقایسه»، «حیاء»، «تصور رفتار نامطلوب با خود»، «عاقبت نگری» و «تصور آینده حسرت آمیز» به عنوان شیوه های تضعیف انگیزه رفتار نامطلوب بکار رفته اند که هریک از طریق مؤلفه «شناخت» به عنوان حلقه واسط، اثر انگیزشی خود را ایجاد و سپس تغییر رفتار را به دنبال خواهند داشت. همچنین با توجه به استفاده از روش های مختلف کاهنده انگیزش از جانب خداوند متعال می توان نتیجه گرفت که خداوندی که آگاه ترین اشخاص به خصائص روانی انسان هاست، از این شرایط روانشناختی در جهت پذیرش راحت تر مناهی دینی بهره برده و بر مبنای آنها، روش هایی متعددی نیز اتخاذ نمود.
شیرزاد, علیرضا, & کاویانی, محمد. (1398). تبیین روشهای تضعیف انگیزه در انجام رفتار نامطلوب از منظر قرآن و احادیث. تفسیر پژوهی اثری, 6(12), 196-169.
MLA
علیرضا شیرزاد; محمد کاویانی. "تبیین روشهای تضعیف انگیزه در انجام رفتار نامطلوب از منظر قرآن و احادیث", تفسیر پژوهی اثری, 6, 12, 1398, 196-169.
HARVARD
شیرزاد, علیرضا, کاویانی, محمد. (1398). 'تبیین روشهای تضعیف انگیزه در انجام رفتار نامطلوب از منظر قرآن و احادیث', تفسیر پژوهی اثری, 6(12), pp. 196-169.
VANCOUVER
شیرزاد, علیرضا, کاویانی, محمد. تبیین روشهای تضعیف انگیزه در انجام رفتار نامطلوب از منظر قرآن و احادیث. تفسیر پژوهی اثری, 1398; 6(12): 196-169.