2
دانشجوی دکتری علوم قرآن و حدیث دانشگاه علوم و تحقیقات و پژوهشگر دانشگاه جامع امام حسین (ع)
چکیده
بر پایه آموزههای قرآن و حدیث، نماز اصلیترین عامل تقرب به خدا و مهمترین عمل عبادی در اسلام است و برای آن در منابع دینی، آثار و ویژگیهایی بیان شده است. طبق آیهی: «إِنَّ الصَّلاةَ تَنْهى عَنِ الْفَحْشاءِ وَ الْمُنْکَر»(عنکبوت/۴۵)، یکی از خصایص نماز، بازدارندگی آن از فحشا و منکر است. البته نهیِ مذکور، خود نیازمند بازشناسی است؛ چه اینکه با وجود ارتکاب به فحشا و منکر در جامعه توسط افراد نمازگزار، ابهاماتی در خصوص تأثیر نماز بر روی مسلمانها مطرح است؛ زیرا وجود فحشا و منکر به ظاهر، با این گزاره قرآنی در مورد نماز ناسازگار است. در این پژوهش با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی ضمن مروری بر مفاهیم صلاه، فحشا و منکر، به معناشناسی «نهی مذکور در آیه» و مبنای آن پرداختهشده است. به همین منظور، بر اساس آراء مفسران قرآنی مبنای این حقیقت همراه با چگونگی نهی صلاه از فحشا و منکر مورد بررسی قرار میگیرد. طبق یافتههای این تحقیق مبنای نهی صلاه از فحشا و منکر، تنافر ذاتی حقیقت صلاه با فحشا و منکر است. این نهی از چیستی تکوینی برخوردار است. بدین معنا که در صورت تحقق حقیقت صلاه، بهطور طبیعی نمازگزار از فحشا و منکر بازداشته خواهد شد.
شاهرودی, محمد رضا, & قاسمی شوب, محمد. (1398). بازدارندگی نماز از فحشا و منکر با تکیه بر آیه ۴۵ سوره عنکبوت (معنا و مبنا). تفسیر پژوهی اثری, 6(12), 124-103.
MLA
محمد رضا شاهرودی; محمد قاسمی شوب. "بازدارندگی نماز از فحشا و منکر با تکیه بر آیه ۴۵ سوره عنکبوت (معنا و مبنا)", تفسیر پژوهی اثری, 6, 12, 1398, 124-103.
HARVARD
شاهرودی, محمد رضا, قاسمی شوب, محمد. (1398). 'بازدارندگی نماز از فحشا و منکر با تکیه بر آیه ۴۵ سوره عنکبوت (معنا و مبنا)', تفسیر پژوهی اثری, 6(12), pp. 124-103.
VANCOUVER
شاهرودی, محمد رضا, قاسمی شوب, محمد. بازدارندگی نماز از فحشا و منکر با تکیه بر آیه ۴۵ سوره عنکبوت (معنا و مبنا). تفسیر پژوهی اثری, 1398; 6(12): 124-103.