2
دانشجوی دکتری گروه زبان و ادبیات عربی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان
چکیده
خداوند متعال، پیامبران (علیهمالسلام) را برای هدایت و رستگاری مردم فرستاده است. آنان همواره در این راه با مشکلات و سختیهای فراوانی روبرو بودهاند. این بزرگواران در طول مسیر با خطرات و تهدیدهایی مانند اخراج از وطن، محاصره و تهدید به قتل مواجه گشتهاند. پژوهش حاضر کوشیده است با روش توصیفی- تحلیلی و بررسی داستانهای قرآنی و بهرهگیری از تفاسیر مختلف، ضمن گونهشناسی سختیهایی که پیامبران (علیهمالسلام) متحمل شدهاند، به ذکر نمونههایی از هریک در خلال داستانهای قرآنی بپردازند. نتایج تحقیق نشان میدهد پیامبران با سختیهایی مثل اخراج از وطن، محاصره و تهدید به قتل روبرو بودهاند. نیز پیامبر گرامی اسلام (ص) بیشترین سختی را در راه هدایت مردم متحمل شدهاند. ایشان در این مسیر با مشکلات فراوانی روبرو بوده و همواره از جانب کفار و مشرکان به قتل تهدید شده و رنجها و مصیبتهای زیادی متحمل گشتهاند امّا با توکل بر خداوند متعال و صبر و استقامت، از این مسیر طاقتفرسا گذشتهاند.
بخاری، محمد بن اسماعیل؛ (2009)، صحیح بخاری، بیروت: دارالکتب العلمیة.
ترمذی، محمد بن عیسی؛ (2002)، سنن ترمذی، الجامع الصحیح، بیروت: دارالمعرفة.
الجزائری، ابوبکر جابر؛ (1994)، أیسر التفاسیر لکلام العلی الکبیر، مدینه: مکتبة العلوم و الحکم.
خالدی، صلاح عبدالفتاح؛ (1428)، القصص القرآنی: عرض وقائع و تحلیل أحداث، دمشق: دارالقلم.
راغب اصفهانی، حسین بن محمد؛ (1412)، المفردات فی غریب القرآن، بیروت: دارالعلم.
زمخشری، ابو القاسم جارالله محمود بن عمر؛ (1318)، الکشاف عن حقائق التنزیل و عیون الأقاوئل، قاهره: بولاق.
شوکانی، محمد بن علی؛ (1418)، فتح القدیر الجامع بین فتی الروایة و الدرایة من علم التفسیر، با تصحیح سمیر خالد رجب، بیروت: دار احیاء التراث العربی.
الشامی، محمد بن یوسف الصالحی؛ (1422)، سبل الهدی و الرشاد و فی سیرة خیر العباد، با مقدمه و شرح عادل احمد عبدالموجود و علی محمد معوض، بیروت: دارالکتب العلمیة.
طباطبایی، سید محمدحسین؛ (بیتا)، تفسیر المیزان، قم: منشورات جماعة المدرسین فی الحوزة العلمیة.
عبدالباقی، محمد فؤاد؛ (1425)، معجم المفهرس لألفاظ القرآن الکریم، قم: نوید اسلام.