1
کارشناسی ارشد رشته علوم قرآن و حدیث دانشگاه قم، قم، ایران
2
استادیار گروه علوم قرآن و حدیث دانشگاه قم، قم، ایران
چکیده
اسلام ضمن احترام به جایگاه زنان، آنان را به ازدواج و تشکیل خانواده سفارش کرده، چرا که زنان را مقوّم خانواده و تکثیر نسل میداند؛ در حالی که فمینیستها نسبت به نقش حیاتی زایش زنان که استمرار نسل بشر وابسته آن است، دیدگاه چالشبرانگیزی دارند و این مسئله عاملی برای کاهش باروری و نرخ رشد جمعیّت شده که به عنوان چالشی جدّی با پیامدهای بسیار، جوامع انسانی را تهدید میکند. پژوهش تحلیلی حاضر که دادههای آن به روش کتابخانهای گردآوری شده به بررسی و نقد باور فمینیستها در خصوص عدم فرزندآوری زنان از منظر تفسیر آیات قرآن و روایات اهل بیت (علیهمالسلام) پرداخته است. نتایج حاصل از این بررسی نشان میدهد که استدلال فمینیستها همچون کتمان غریزة مادری، رفع ستم بر زنان با نیاوردن فرزند، اولویت اشتغال بر داشتن فرزند و غیره با آموزههای اسلام ناسازگار است و راهکار همجنسگرایی، تجویز استفاده از فناوریهای نوینِ تولیدمثل، همچون خرید نطفه و غیره بنبستهایی است که نوعی از ظلم را به نوعی دیگر تبدیل میکند. غافل از اینکه زنان آنگاه در سلامتند که میل فطری و هویّت حقیقی خود را رشد دهند، لذا زنان مسلمانی که تحت تأثیر افکار فمینیست با ژستی روشنفکرانه از ایفای نقش مادری فاصله گرفتهاند، در حقیقت از جایگاه ارزشمند خود فاصله گرفتهاند.
ابن عاشور، محمد طاهر، (1420ق)، تفسیر التحریر و التنویر، بیروت، التاریخ العربی.
ابن منظور، محمد بن مکرم، (1417ق)، لسان العرب، بیروت: دار صادر.
آبوت، پاملا، کلر والاس، (1376)، درآمدی بر جامعهشناسی نگرشهای فمینیستی، مترجم: مریم خراسانی و حمید احمدی، تهران: دنیای مادر.
آلبویه، علیرضا، نرجس رودگر، زینب کبیری، (1397)،بررسی و نقد استدلال فمینیسم رادیکال از طریق آزادی تولید مثل بر جواز سقط جنین، مجله علمی پژوهشی اخلاق زیستی، 8 (27)، صص85-95.
بخاری، محمد بن اسماعیل، (1401ق)، صحیح بخاری، بیروت: دارالفکر.
چراغی کوتیانی، اسماعیل، (1389)، خانواده، اسلام و فمینیسم: تبیین رویکرد اسلام و فمینیسم به کارکردهای خانواده، قم: موسسه امام خمینی (ره).
حُرّ عاملی، محمد بن حسن، (1414ق)، وسائل الشیعة الی تحصیل مسائل الشریعة، قم: آلالبیت لإحیاءالتراث .
عباسی، مهرداد، متینهالسادات موسوی، (1394)، « قرائتی نو از قرآن با رهیافتی زنمحور، بررسی دیدگاههای آمنه ودود در کتاب قرآن و زن»،پژوهشنامه زنان سال:6، 13 (3).